Noi acuze de pedofilie la Vatican: Papa Benedict al XVI-lea este acuzat ca nu a luat masuri impotriva unui preot american care a molestat pana la 200 de copii, desi stia cazul acestuia. Dezvaluirile au fost facute de cotidianul The New York Times, care a intrat in posesia unei corespondente intre preotul acuzat, Lawrence C. Murphy, care lucra la o scoala pentru copii surzi din Wisconsin, si pe atunci cardinalul Joseph Ratzinger, astazi Papa Benedict al XVI-lea.

Schimbul de scrisori a avut loc in 1996, cand Ratzinger a fost informat cu privire la acuzatiile ce erau aduse impotriva reverendului. Cel care i-a scris prima oara a fost arhiepiscopul american de Milwaukee, Rembert G. Weakland. Opt luni mai tarziu, cardinalul Tarcisio Bertone, astazi Secretarul de Stat al Vaticanului, i-a insarcinat pe episcopii de Wisconsin sa inceapa un proces secret, care sa duca la retragerea preotului Lawrence C. Murphy.

Dar cardinalul Bertone a oprit procesul, dupa ce parintele Lawrence C. Murphy i-a scris personal cardinalului Ratzinger, spunandu-i ca nu ar trebui sa fie judecat, pentru ca s-a cait deja, ca are o stare de sanatate precara si ca acest caz depaseste statutul bisericii.

  • "Vreau doar sa traiesc momentul in care am renuntat cu demnitate la preotie. Cer ajutorul dumneavoastra in aceasta problema", i-a scris actualului Papa parintele Murphy. 

Documentele nu contin niciun raspuns din partea cardinalului Ratzinger, iar parintele Murphy a murit doi ani mai tarziu, tot ca preot.

The New York Times a obtinut documentele, pe care biserica s-a luptat sa le tina secrete, de la Jeff Anderson si Mike Finnegan, avocatii a cinci barbati care au dat in judecata Arhiepiscopia de Milwaukee. Documentele includ scrisori intre episcopi si Vatican, declaratii ale victimelor, note scrise de mana ale unui expert in tulburari sexuale care l-a intervievat pe preotul Murphy si stenogramele unei reuniuni finale asupra cazului, la Vatican.

Toate arata ca preotul Murphy nu numai ca nu a fost judecat niciodata sau sanctionat de sistemul de justitie al bisericii, dar politia si procurorii au ignorat acuzele aduse de victime. Trei arhiepiscopi succesivi de Wisconsin au fost informati ca parintele Murphy abuza sexual copii, dupa cum o arata documentele, dar acesta nu a fost niciodata raportat autoritatilor civile sau penale.

Dezvaluirile vin la mai putin de o saptamana de cand Papa Benedict al XVI-lea a prezentat scuzele Vaticanului in fata victimelor abuzurilor sexuale comise de clericii irlandezi, afirmand ca a resimtit "rusine si remuscare". "Ati suferit cumplit si imi pare sincer rau", afirma papa, intr-o scrisoare fara precedent adresata persoanelor care au suferit abuzuri sexuale in Irlanda.

Papa Benedict, confruntat cu un scandal tot mai mare in urma amplificarii acuzatiilor de abuzuri asupra copiilor comise de preotii romano-catolici, isi exprimase in urma cu o saptamana speranta ca aceasta scrisoare va "ajuta cainta, vindecarea si renasterea". Scandalul pedofiliei s-a extins sensibil in ultimele saptamani, ajungand sa afecteze tari precum Germania, Austria si Olanda.