Bruxelles-ul este astazi destinatia spre care sunt indreptati ochii moldovenilor - are loc Conferinta Donatorilor, evenimentul in care autoritatile moldovene prezinta prioritatile de guvernare, un plan detaliat si bine pus la punct privind reformele pe care vor sa le faca - Rethink Moldova - si proiectele majore care au nevoie de finantare externa, scrie Anne Marie Blajan pe blogul sau.

Guvernul moldovean spera sa obtina din partea donatorilor in jur de 600 de milioane de euro.

Numai ca acest eveniment nu are numai o semnificatie economica, ci si una politica. Situatia de la Chisinau e blocata si trebuie rezolvata, iar criza constitutionala poate fi dezamorsata prin doua variante: fie se schimba constitutia prin referendum, fie in Parlament, in urma unor alegeri anticipate.

Comisia de la Venetia a spus ca ar trebui sa fie modificat in constitutie doar articolul care se refera la alegerea presedintelui, pentru deblocarea situatiei, in conditiile in care deputatii moldoveni nu au reusit, in doua incercari toamna trecuta, sa aleaga presedintele, si modificarea sa se produca in parlament. Ideea de referendum in spatiul ex-sovietic nu este agreata de Comisia de la Venetia.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Anne Marie Blajan.