Mii de manifestanti s-au adunat sambata in mai multe orase din Rusia pentru a protesta impotriva politicii economice a guvernului si pentru a cere mai multe libertati politice, anunta AFP.

"Ziua maniei", asa cum a denumit opozitia protestul, a adunat circa 1.000 de persoane la Sankt Petersburg, 1.500 la Vladivostok si mai multe mii in enclava Kaliningrad (3.000, potrivit politiei, 5.000, dupa cum sustin organizatorii).

Protestatarii au cerut demisia premierului Vladimir Putin. "Echipa lui Putin trebuie sa demisioneze", scria pe pancartele afisate in Sankt Petersburg. "Guvernul trebuie sa demisioneze", au scandat manifestantii din Kaliningrad, care au decis sa nu renunte la protest, in ciuda faptului ca liderii opozitiei anuntasera anterior anularea acestuia.

La Moscova, politia a impiedicat protestele si a arestat aproximativ 70 de persoane, acuzate ca au incercat sa organizeze un miting neautorizat. Opozitia sustine insa ca nu are nevoie de autorizatii, in conditiile in care Constitutia rusa garanteaza acest drept.

Senatorul american John McCain avertizase joi ca protestele de sambata reprezinta un test de toleranta pentru Kremlin. "Ochii intregii lumi vor fi indreptati asupra voastra", afirmase el, de la tribuna Senatului american, potrivit Reuters.

In total, au fost organizate proteste in aproximativ 50 de orase din Rusia.