Papa Benedict al XVI-lea a prezentat sambata scuzele Vaticanului in fata victimelor abuzurilor sexuale comise de clericii irlandezi, afirmand ca a resimtit "rusine si remuscare", relateaza Reuters.

"Ati suferit cumplit si imi pare sincer rau", afirma papa, intr-o scrisoare fara precedent adresata persoanelor care au suferit abuzuri sexuale in Irlanda.

Benedict al XVI-lea anunta ca Vaticanul va demara o investigatie asupra diocezelor irlandeze, a seminariilor si a celorlalte institutii religioase afectate de scandalul pedofiliei. El si-a exprimat vointa de a se intalni cu victimele abuzurilor sexuale pentru a cunoaste personal suferinta acestora.

Papa Benedict, confruntat cu un scandal tot mai mare in urma amplificarii acuzatiilor de abuzuri asupra copiilor comise de preotii romano-catolici, isi exprimase miercuri speranta ca aceasta scrisoare va "ajuta cainta, vindecarea si renasterea".

Scandalul pedofiliei s-a extins sensibil in ultimele saptamani, ajungand sa afecteze tari precum Germania, Austria si Olanda.