Piratii somalezi au incercat, miercuri, sa captureze un vapor in largul coastelor de est ale Africii, fara sa realizeze insa ca aveau de-a face cu o nava de razboi olandeza, transmite AP. Soldatii aflati la bordul navei HNLMS Tromp au tras mai multe focuri de avertisment dupa ce piratii aflati in doua barci s-au indreptat cu viteza spre nava lor, a anuntat Forta navala a Uniunii Europene din regiune.

Potrivit purtatorului de cuvant al Fortei UE, comandorul John Harbour, piratii s-au intors si au fugit dupa ce si-au dat seama de "greseala prosteasca pe care au facut-o". Marinarii din Forta UE au capturat cele doua barci precum si o nava-mama, pe care piratii o foloseau ca baza de lansare a atacurilor. La bordul navei, soldatii UE au gasit munitie si lansatoare de grenade.

Cele doua barci au fost scufundate, iar somalezii au fost lasati sa mearga inapoi pe nava-mama, dupa ce toata munitia a fost confiscata.

Harbour a spus ca atacul de miercuri "ar putea indica lipsa de experienta a piratilor in a-si selecta tintele, insa incidentul trebuie sa fie si un semnal de alarma catre comunitatea marinareasca: piratii vor incerca sa atace orice fel de vas".

Harbour a precizat ca Forta UE a dezmembrat 11 grupuri de pirati somalezi in ultimele doua saptamani, in contextul unei ofensive mai ample menita sa opreasca atacurile piratilor.

Expertii sustin ca pirateria va continua sa reprezinte o problema in regiune pana in momentul in care in Somalia nu va fi instalata o conducere eficienta. Tara africana nu mai are guvern functional de peste 19 ani, de la inceputul razboiului civil.

International Maritime Bureau a anuntat ca piratii somalezi au capturat anul trecut 47 de nave, lansand 217 atacuri. Peste 100 de echipaje sunt inca tinute ostatice de catre pirati.