Statele din Zona Euro ar trebui sa aiba posibilitatea de a exclude o tara membra daca aceasta incalca in mod repetat regulile fiscale, a declarat miercuri cancelarul german Angela Merkel, citat de AFP.

Aceasta optiune, care ar urma sa fie folosita doar in ultima instanta, ar trebui sa se aplice acelor tari care "in mod repetat nu indeplinesc conditiile" la care se obliga statele membre ale Zonei Euro, a spus ea, intr-un discurs sustinut in fata Parlamentului.

Cancelarul a adaugat ca actualele reglementari din Pactul european de stabilitate nu mai sunt suficiente in conditiile crizei grecesti, descrisa de Merkel drept "cea mai mare provocare" cu care s-a confruntat moneda europeana de la crearea sa.

Ea a insistat insa ca "nicio tara nu ar trebui lasata sa se descurce de una singura" in mijlocul unei crize care a generat atacuri speculative asupra Greciei si a slabit increderea in euro pe pietele financiare internationale.

Cancelarul german a precizat insa ca un "sprijin rapid" pentru Grecia nu este cel mai potrivit raspuns, in conditiile in care problemele "trebuie atacate de la radacina".

"Nu ar trebui sa oferim un ajutor prematur, ci sa punem lucrurile in ordine. Orice alte masuri ar fi dezastruoase", a subliniat Merkel.