Iranul a anuntat ca este pregatit sa schimbe uraniu cu Occidentul. Teheranul a precizat care sunt, insa, conditiile pe care le impune pentru o astfel de actiune: schimbul sa aiba loc o singura data, sa fie organizat pe teritoriul sau si sa aiba in vedere trimiterea a 1.200 de kilograme de uraniu imbogatit cu 3,5%, in schimbul caruia sa primeasca 120 de kilograme de combustibil la 20%, transmite Le Figaro.

Anuntul a fost facut de Ali Akbar Salehi, directorul Organizatiei iraniene pentru energie atomica. "Suntem gata sa livram uraniul, cu conditia ca schimbul sa aiba loc in Iran, simultan", a declarat Salehi. "Suntem pregatiti sa livram 1.200 de kilograme (de uraniu imbogatit la 3,5%) pentru a primi simultan 120 de kilograme de combustibil imbogatit la 20%", pentru reactorul de la Teheran, a precizat el.

Anuntul vine la o luna dupa ce Rusia le-a transmis liderilor de la Teheran sa coopereze mai activ cu agentia nucleara a ONU, pentru a convinge lumea ca programul sau nuclear este unul pasnic. "Teheranul trebuie sa fie mai activ in cooperarea cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si sa extinda discutiile", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko.

La inceputul lunii februarie, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad anunta ca Iranul "nu are nicio problema" in ceea ce priveste realizarea unui schimb de uraniu cu marile puteri. Iranul este pregatit sa le trimita statelor occidentale o parte din uraniul slab imbogatit pe care il detine, pentru a primi in schimb combustibil puternic imbogatit, de care are nevoie pentru reactorul de la Teheran. "Nu exista nicio problema. Exista persoane in Iran care se agita pentru nimic. Noi semnam un contract. Noi le dam uraniu imbogatit la 3,5% si, dupa patru sau cinci luni, ei ne dau uraniu imbogatit la 20%", a declarat presedintele iranian, dupa ce initial a respins aceasta propunere.