Potrivit ministrului de Externe chinez, Yang Jiechi, China a devenit din ce in ce mai ingrijorata in privinta tensiunilor din arena internationala legate de programul nuclear iranian, insa, cu toate acestea, nu crede ca impunerea unor sanctiuni ar rezolva problema.

In urma unei intalniri cu omologul sau britanic, Jiechi a lasat de inteles, marti, ca Beijingul nu va sustine sanctiunile propuse de statele occidentale impotriva Teheranului, scrie Reuters. Pozitia Chinei este foarte importanta, intrucat aceasta are drept de veto in Consiliul de Securitate ONU, in calitate de membru permanent al acestuia.

"In privinta programului nuclear iranian, as dori sa subliniez faptul ca aceasta problema este in centrul atentiei comunitatii internationale. China a devenit din ce in ce mai ingrijorata cu privire la actuala situatie", a declarat ministrul chinez, adaugand ca Beijingul favorizeaza totusi o solutie diplomatica.

"Am mai spus si cu alta ocazie ca sanctiunile nu reprezinta solutia problemei nucleare iraniene. Aceasta trebuie rezolvata prin mijloace diplomatice. Noi vom continua sa facem eforturi pentru a aplica o solutie diplomatica" mai spus Jiechi.

Marile puteri din Occident sustin ca Iranul urmareste sa realizeze arme nucleare si ca a incalcat normele de non-proliferare. Iranul, pe de alta parte, sustine ca activitatile de imbogatire a uraniului au ca unic scop productia de combustibil pentru centrale nucleare.

Angela Merkel a declarat, luni, ca a sosit timpul pentru impunerea de noi sanctiuni. China, insa, este reticenta in privinta inaspririi sanctiunilor economice, intrucat Iranul este cel mai mare exportator de petrol in China.