Shirin Ebadi a acuzat, marti, cele doua mari companii ca ar furniza Iranului tehnologia necesara pentru a reprima opozitia. Ebadi, care in 2003 a primit Premiul Nobel pentru Pace, a declarat la postul de radio France Culture ca Siemens si Nokia submineaza opozitia iraniana si a cerut impunerea unor sanctiuni economice din partea comunitatii internationale, scrie AFP.

"Din pacate, anumite firme sustin regimul iranian in procesul represiv si de cenzura. Este clar si cazul companiilor Siemens si Nokia, care trimit statului iranian tehnologie care poate fi folosita pentru monitorizarea apelurilor si a mesajelor text trimise de pe telefoanele mobile" a declarat Ebadi.

Companiile au negat acuzatii similare la inceputul lunii acesteia, spunand ca sistemul pe care l-au vandut Teheranului nu poate monitoriza apelurile telefonice. Ca reactie la acuzatiile lui Ebadi, Nokia a mers chiar mai departe spunand "noi, ca si companie, nu aprobam sub nicio forma intrebuintarea gresita a echipamentului de telecomunicatii. Consideram ca telefonia mobila joaca un rol semnificativ in dezvoltarea societatii si a democratiei" a declarat Riita Maard, purtator de cuvant al Nokia Siemens Networks, un joint venture intre grupul de retele de la Nokia si divizia de operatiuni de retele de la Siemens.

Ebadi insa nu pare convinsa de asemenea declaratii: "atunci cand vine vorba de contracte comerciale, drepturile omului nu mai conteaza" a declarat ea, amintind ca Germania este principalul partener comercial european al Iranului.