Sute de palestinieni s-au confruntat violent cu politia israeliana in cateva cartiere din Ierusalimul de Est, in contextul intensificarii tensiunilor religioase si politice in Orasul Sfant, transmite AFP. In acest context, emisarul american George Mitchell si-a anulat vizita pe care urma sa o inceapa marti in Israel, menita sa duca la relansarea negocierilor indirecte intre israelieni si palestinieni.

In tabara de refugiati Shuafat, fortele de securitate au tras cu gloante de cauciuc si au folosit gaze lacrimogene impotriva demonstrantiilor care au aruncat cu pietre. Politistii au arestat cel putin un protestatar. Manifestantii palestinieni s-au imprastiat dupa ce la fata locului au fost adusi soldati.

Confruntari similare au avut loc in alte cateva zone din Ierusalimul de est, majoritar arab, pe care Israelul l-a ocupat in 1967, in urma Razboiului de Sase Zile.

Politia din Ierusalim a anuntat ca 3.000 de politisti au fost desfasurati in oras.

Anuntul guvenului israelian de saptamana trecuta, conform caruia intentioneaza sa construiasca noi asezari in zona Ramat Shlomo din Ierusalim, a infuriat palestinienii si a provocat critici taioase din partea Administratiei americane. Intr-un discurs tinut in Knesset, premierul Benjamin Netanyahu a declarat ca "in ultimii 40 de ani, nici un guvern israelian nu a limitat constructiile din Ierusalim"

De asemenea, o veche sinagoga din Orasul Vechi al Ierusalimului a fost redeschisa duminica in cadrul unei ceremonii nationale la care au participat cateva sute de persoane.

Organizatia Hamas a declarat marti "ziua furiei", din cauza redeschiderii sinagogii, chemand arabii si musulmanii sa vina in ajutorul Ierusalimului si al moscheii Al-Aqsa.