Relatiile bilaterale dintre Statele Unite ale Americii si Israel traverseaza cea mai grava criza din ultimii 35 de ani, a declarat ambasadorul israelian la Washington, Michael Oren, citat de Le Figaro.

"Relatiile dintre Israel si Statele Unite au intrat in cea mai grava criza din 1975", a afirmat el, in cadrul unei convorbiri telefonice cu consulii israelieni in Statele Unite.

Michael Oren, un eminent istoric al Orientului Apropiat, face astfel aluzie la criza din 1975, cand SUA au constrans Israelul la o retragere partiala din Sinaiul egiptean, ocupat la acel moment de statul evreu.

Afirmatiile sale contrazic opinia premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a incercat duminica sa minimalizeze criza declansata de anuntarea unui nou proiect de colonizare in Ierusalimul de Est, chiar in momentul in care vicepresedintele american Joe Biden efectua o vizita in Israel.

Acest anunt - constructia a 1.600 de case evreiesti in Ierusalimul de Est, o zona majoritar araba in 1967 - a fost perceput de Washington drept o "umilinta" si un blocaj al eforturilor americane de relansare a procesului de pace israeliano-palestinian.