Kremlinul isi extinde treptat controlul asupra marilor afaceri din Rusia. Un ochi incomod pentru multi oligarhi rusi, care si-au mutat afacerile sau si-au extins activitatile in tarile Europei de Est. Una dintre destinatiile marilor afaceristi rusi este Romania, scrie EUobserver, care precizeaza ca metalurgia din statul recent intrat in Uniunea Europeana este dominata de patru companii din Rusia si Ucraina.

Primul oligarh este ucraineanul Serghei Taruta, un apropiat al noului presedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici. Taruta a cumparat fabrica de otel Fortpres CUG din Cluj. Al doilea este Oleg Deripaska, unul dintre cei mai bogati rusi, cunoscut ca fiind un apropiat al premierului Vladimir Putin. Celelalte doua companii sunt administrate de rusi, prin companii inregistrate in Occident: Conares Trading, companie cu sediul in Elvetia si condusa de Igor Zyuzin, si Sinara Handel, companie inregistrata in Germania.

Oligarhii din fostul URSS au reusit sa controleze astfel o parte importanta din metalurgia din Romania, noteaza EUobserver. In plus, compania lui Zyuzin detine 80% din productia romaneasca de fier-beton. In prezent, sectorul metalurgic stagneaza din cauza crizei economice. Fortpres CUG din Cluj avea 10.000 de angajati, inainte de 1990. Dupa caderea regimului comunist, complexul detinut de stat a fost impartit in cinci unitati, iar una a fost cumparata de Serghei Taruta. Intre timp, productia a fost oprita.

Victoria lui Viktor Ianukovici ar putea insemna insa o noua sansa pentru afacerea condusa in Romania de Serghei Taruta. Presa din Ucraina scrie ca fabrica de la Cluj ar putea fabrica piese pentru caile ferate din Ucraina.

Citeste materialul integral aici.