Ministrii de Finante din cele 16 state europene care folosesc moneda unica se reunesc, luni, la Bruxelles, in cadrul Eurogroup, pentru a discuta despre criza datoriilor din Grecia si progresele acestui stat in aplicarea masurilor de austeritate necesare pentru a recastiga increderea pietelor.

O sursa neoficiala a declarat, pentru Reuters, ca este posibil ca finantistii din zona euro sa puna la punct principiile unui ajutor financiar pentru Grecia, in cazul in care va fi solicitat, dar sumele de bani vor fi stabilite doar atunci cand autoritatile de la Atena vor solicita acest ajutor.

Pe de alta parte, ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, si-a exprimat convingerea ca liderii europeni nu vor lua o decizie privind acordarea de sprijin finaciar Greciei, apreciind ca aceasta masura este "prematura".

La sfarsitul saptamanii, un purtator de cuvant al Comisiei Europene a confirmat ca tarile din zona euro nu au ajuns la un acord privind sustinerea financiara a Greciei, dar a dat asiguraru ca "discutiile tehnice continua si Comisia este pregatita sa actioneze daca e necesar".

Alte surse citate de The Guardian au vorbit despre un ajutor financiar in valoare de 25 de miliarde de euro, desi se estimeaza ca Grecia ar avea nevoie de pana la 55 de miliarde de euro pana la sfarsitul acestui an.

Parlamentul Greciei a aprobat saptamana trecuta reducerile bugetare de 4,8 miliarde de euro, adoptate de guvern pentru a convinge Uniunea Europeana si investitorii ca poate controla cel mai mare deficit bugetar din regiune. Masurile includ majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA) la 21%, cresterea accizelor la tutun si alcool si reducerea cu 30% a primelor de vacanta acordate angajatilor din sectorul public.

Grecia are cel mai mare deficit public din zona euro, acesta fiind estimat la un nivel de 12,7% din PIB. Autoritatile de la Atena s-au angajat ca in acest an sa reduca deficitul cu patru puncte procentuale.