Unul dintre comandantii organizatiei Hamas a fost arestat de serviciile de securitate israeliene in Cisiordania, a anuntat duminica un purtator de cuvant al armatei israeliene, citat de AFP. Mahar Uda era cautat de peste un deceniu.

Uda, 47 de ani, este comandant in aripa militara a organizatiei Hamas din teritoriile palestiniene. El a fost capturat in Ramallah, in timpul unui raid desfasurat noaptea trecuta.

"Mahar Uda se afla pe lista celor mai cautate persoane de la sfarsitul anilor '90, pentru implicarea intr-o serie de atacuri sinucigase in Israel, care au provocat moartea a 70 de oameni", a spus purtatorul de cuvant al armatei israeliene.

Un oficial Hamas, Fawzi Barhum, a declarat insa ca arestarea lui Uda a fost "fructul periculos al coordonarii de securitate intre Autoritatea Palestiniana si ocupantii israelieni, deoarece el era dorit si vanat de ambele parti".

Un oficial palestinian din Cisiordania a spus ca Autoritatea Palestiniana nu stia unde se afla Uda, deoarece acesta se ascundea de mai multi ani. "Daca ar fi fost un cutremur sau inundatii in Cisiordania, Hamas ar fi dat vina pe Autoritatea Palestiniana", a spus oficialul, adaugand: "Hamas nu vrea sa recunoasca ca au informatori chiar printre oamenii lor".

AFP precizeaza ca tensiunile dintre Hamas si Autoritatea Palestiniana au rabufnit in vara anului 2007, cand miscarea islamista a alungat din Gaza miscarea Fatah, preluand puterea in enclava palestinana. Din acel moment, cele doua organizatii s-au acuzat reciproc ca-si persecuta rivalii aflati pe teritoriul celeilalte.