Mai mult de 1.600 de persoane au fost arestat de catre armata chiliana in zilele care au urmat devastatorului cutremur ce a lovit statul din America de Sud, a afirmat presa locala preluata de AFP. Arestarile au avut loc in contextul in care autoritatile au incercat sa pastreze ordinea si sa impiedice jafurile. Seismul produs in urma cu doua saptamani a avut o magnitudine de 8.8 grade pe scara Richter.

Publicatia La Tercera a relatat, citand surse militare, ca 1.609 de persoane au fost arestate in orasele din centrul si sudul tarii, precum Concepcion. Armata a desfasurat 15.000 de soldati pentru a impune restrictiile zilnice de 18 ore, menite sa impiedice violentele si jafurile.

Pana sambata, dupa gratii se mai aflau inca 210 persoane, care sunt suspectate de jafuri si tulburarea ordinii publice, a declarat generalul Bosco Pesse, seful militar al regiunii Maule.

AFP precizeaza ca, pana in prezent, autoritatile au identificat 497 de cadavre ale victimelor cutremurului din 27 februarie si ale valurilor tsunami care i-au urmat.

Jafurile si violentele au determinat autoritatile sa desfasoare trupe in zonele afectate de cutremur, o decizie "fara precedent" de la sfarsitul dictaturii lui Augusto Pinochet, in 1990.