O lista condusa de premierul siit Nuri al-Maliki se afla pe primul loc in preferintele alegatorilor din Bagdad, dupa alegerile de saptamana trecuta, potrivit rezultatelor partiale publicate sambata de Comisia electorala din Irak si citate de Reuters. Rezultatul reprezinta un moment extrem de important pentru configuratia finala a alegerilor parlamentare din Irak, deoarece capitala irakiana beneficiaza de 68 de locuri in Parlamentul de la Bagdad.

O coalitie siita, apropiata de Teheran, Alianta Nationala irakiana (INA), se afla pe locul doi, urmata de grupul Iraqiya, condus de fostul premier Iyad Allawi.

Parlamentul irakian are 325 de locuri. Pana sambata, au fost centralizate rezultatele din noua provincii irakiene, din totalul de 18. Statul Legii, condus de premierul Nuri al-Maliki, conduce in cinci provincii, INA se afla pe primul loc intr-o provincie, in timp ce Iraqiya este in frunte in doua provincii sunite, Diyala si Salahuddin. Partidele kurde conduc detasat in Arbil.

Expertii afirma ca victoria lui al-Maliki ar putea contribui la stabilizarea tarii ravasita de razboi. Politicienii irakieni au promis ca alegerile vor aduce cu ele o guvernare mai buna a tarii si un climat intarit de securitate, in contextul in care Statele Unite se pregatesc sa puna capat operatiunilor de lupta, la sapte ani de la inlaturarea lui Saddam Hussein.

Rezultatele finale ale votului de saptamana trecuta vor fi cunoscute in zilele urmatoare, insa rezultatele stranse de pana acum indica faptul ca vor urma saptamani sau chiar luni de negocieri intense.

In plus, Iraqiya sustine ca alegerile au fost fraudate masiv: numeroase voturi au fost aruncate la gunoi, 250.000 de soldati nu au fost lasati sa voteze etc.