Mii de taximetristi din New York au supraincarcat bonurile pasagerilor cu o suma totala de peste 8.3 milioane de dolari in ultimii doi ani, aranjandu-si aparatele de taxat la un tarif ce trebuia folosit doar pentru cursele in suburbii, a anuntat Taxi and Limousine Commission (TLC), citata de FoxNews. In acest fel, costurile la peste 1.8 milioane de curse au fost calculate gresit la rata folosita pentru suburbii, care este aproape dubla fata de cea folosita in interiorul orasului.

FoxNews scrie, citand informatii furnizate de AP, ca in New York exista circa 48.300 de taximetristi autorizati. Potrivit TLC, 35.558 dintre acestia au inselat cel putin un client in ultimii doi ani.

Comisia a descoperit ca un grup format din circa 3.000 de taximetristi este responsabil pentru majoritatea curselor suspecte: acesti soferii si-au aranjat aparatul de taxat de cel putin 100 de ori. Pasagerii inselati au platit, in medie, circa 4.45 de dolari in plus la o cursa.

Primarul Michael Bloomberg a declarat ca unii dintre soferi ar putea sa fie trimisi in judecata pentru "acuzatii grave". Primarul a spus ca nu se pune problema recuperarii banilor si inapoierii lor clientilor. "Putem insa pune capat acestui obicei si ne putem asigura ca vor exista pedepse", a declarat Bloomberg.

FoxNews precizeaza ca discrepanta intre tarife a fost descoperita dupa ce s-au verificat datele oferite de dispozitivele GPS, care sunt obligatorii in toate taximetrele galbene din metropola inca din 2007. De asemenea, Comisia s-a sesizat dupa ce un

pasager a depus o reclamatie impotriva unui sofer, sustinand ca acesta ii ceruse prea multi bani pentru o cursa. TLC a descoperit ca soferul inselase sute de pasageri intr-o singura luna.

Un grup ce apara interesele taximetristilor sustine insa ca numarul mare al curselor suspecte indica faptul ca exista o problema cu tehnologia, nu cu soferii necinstiti.

In cateva saptamani, pasagerii taximetrelor din New York vor fi avertizati, pe ecranele digitale aflate in masini, printr-un semnal de alerta, atunci cand soferii vor activa codul pentru un tarif mai mare decat cel normal.