Infractorii condamnati din Georgia ar putea sa aleaga pe viitor sa isi ispaseasca pedeapsa in manastiri, potrivit unei propuneri inaintata vineri de sefii penitenciarelor si reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe, informeaza AFP.

Proiectul le va da "condamnatilor posibilitatea de a isi ispasi pedeapsa intr-o manastire in loc de inchisoare". Un comitet alcatuit din reprezentanti ai Parchetului general, ai Ministerului pentru Inchisori si ai Patriarhiei Bisericii Ortodoxe georgiene se va ocupa de selectionarea candidatilor din randul detinutilor.

Acest proiect face parte dintr-o serie de masuri ale guvernului georgian de "liberalizare a urmaririi penale" si "conturarea unor metode de reintegrare" a fostilor detinuti in societate. Acest plan ar putea contribui de asemenea la rezolvarea problemelor de supraaglomerare a inchisorilor georgiene.

Coform unui raport publicat in 2009 de organizatia Prison Reform International, in inchisorile din Georgia se afla aproximativ 20.000 de detinuti, cu 300% mai mult fata de anul 2004. Acest lucru a facut ca majoritatea inchisorilor sa functioneze la un nivel superior capacitatii lor oficiale.