Rusia va trebui sa gaseasca argumente pentru a mentine in Ucraina flota ei din Marea Neagra dupa 2017, cand expira actualul contract de inchiriere a portului Sevastopol: constructia noii baze de la Novorossiisk s-a abatut puternic de la grafic. Unul dintre argumente ar putea fi pretul la gaze, scrie Vedomosti.

Programul federal „Crearea sistemului de stationare a Flotei din Marea Neagra pe teritoriul Federatiei Ruse in perioada 2005-2010” se realizeaza cu intarzieri, a relatat un responsabil al Ministerului dezvoltarii economice. Potrivit spuselor sale, „nu se stie cu exactitate ce inseamna, in timp, aceasta abatere”, iar daca programul nu va fi revizuit si adaptat noilor conditii, baza de la Novorossiisk nu va apare cand va fi nevoie. In prezent, a adaugat functionarul, se face inventarierea. „Este analizat fiecare obiectiv al programului, ce s-a facut, ce nu s-a facut – in marea lor majoritate, punctele nerealizate trebuiau construite de investitori privati, dar criza a modificat prioritatile acestora”, a explicat sursa cotidianului Vedomosti. In opinia ei, se va recurge, probabil, la banii publici.

Coordonatorul programului evaluat la 20 miliarde ruble este Ministerul Apararii, care a trebuit sa reduca un miliard din cota de 2,2 miliarde alocata pentru 2009-2010.

Potrivit Constitutiei ucrainene, dupa 2017 pe teritoriul tarii nu vor mai exista baze militare straine. „Aparitia acestor dificultati reprezinta problema exclusiva a Rusiei. Ucraina nu trebuie sa sufere din aceasta cauza”, a declarat deputatul Elena Bondarenko, din partea Partidului regiunilor. Totusi, a adaugat ea, „Constitutia nu este o dogma. Este vorba de pret. Daca Rusia va propune conditii avantajoase, Ucraina este gata sa le examineze si, posibil, sa le accepte”, a subliniat deputatul. Incetinirea ritmului de realizare a bazei de la Novorossiisk permite Ucrainei sa vanda mai scump prelungirea acordului de stationare a Flotei in Crimea", spune politologul Konstantin Simonov.

"Situatia din economia ucraineana seamana cu cea a Greciei, numai ca UE nu va salva Ucraina, iar toate sperantele Kievului sunt legate de Rusia. Kiev poate conditiona tema flotei cu preturile la gaze naturale, spre exemplu”, avertizeaza expertul citat de Vedomosti.