Mai mult de 1.000 de intelectuali, personalitati culturale si cetateni de rand au semnat o petitie online prin care cer demisia premierului rus Vladimir Putin, informeaza Radio Europa Libera pe site-ul sau.

Petitia a fost lansata initial pe siteul revistei "Yezhednevny zhurnal" si pe siteul dedicat in exclusivitate acestei initiative www.putinavotstavku.ru (Putin-demisia!)

"Nicio reforma nu este posibila in aceasta tara atat timp cat Putin este la putere", au spus autorii petitiei pe site-ul putinavotstavku.ru. "Dezvoltarea democratica a Rusiei poate incepe doar din momentul in care Putin nu o sa mai aiba controlul principalelor puteri din stat. In anii in care acesta a fost la putere, Putin a devenit un simbol al cruzimii fata de proprii cetateni, iar Rusia a devenit o tara corupta si imprevizibila".

Printre persoanele ce au semnat petitia se numara Elena Bonner, vaduva laureatului premiului Nobel Andrei Saharov, actorul Aleksei Devotchenko, fostul disident sovietic Vladimir Bukovski, campionul mondial de sah Garry Kasparov si fostul vicepremier liberal Boris Nemtov.

Unul dintre editorii publicatiei "Yezhednevny zhurnal", Aleksandr Ryklin, a declarat ca site-ul a fost atacat joi de hackeri. Cel mai probabil atacurile au avut legatura cu petitia, a adaugat acesta.

Petitia a fost publicata intr-un moment in care opozitia se pregateste sa ceara pe 20 martie demisia lui Putin, in special la Kalingrad (vest) si la Vladivostok (Extremul Orient rus).