Zeci de mii de oameni au demonstrat joi in centrul Atenei impotriva masurilor dure de austeritate anuntate de guvern, politia fiind nevoita sa recurga la gaze lacrimogene pentru a imprastia grupurile de tineri care aruncau cu pietre in fortele de ordine, relateaza Reuters.

Aproximativ 50 de tineri mascati au aruncat in politie cu bete si cu bucati de marmura smulse de pe treptele Bancii Greciei, iar fortele de ordine au raspuns cu salve de gaze lacrimogene.

Tinerii au aruncat cu cocktailuri Molotov, au spart geamurile magazinelor si au dat foc la cosurile de gunoi, dar nivelul de violenta a fost mult mai redus in comparatie cu incidentele din 2008, care au paralizat orasul cateva saptamani, dupa ce politia a ucis un adolescent.

Fluturand steaguri anarhiste si de stanga, tinerii mascati scandau "Sa dam foc Parlamentului".

Doi politisti au fost raniti si 16 protestatari arestati, potrivit unui oficial guvernamental.

'Bancile sunt bogate si oamenii ar trebui sa plateasca pentru aceasta criza'

In afara acestor incidente, protestele celor aproximativ 23.000 de oameni, atat din sectorul public, cat si cel privat, au fost pasnice.

Cei mai multi greci considera ca pachetul de reduceri bugetare in valoare de 4,8 miliarde euro va afecta oamenii nevinovati, intr-o tara in care coruptia si evaziunea fiscala nu sunt o exceptie.

"Aceste masuri sunt nedrepte ... nu putem face fata, avem copii, avem familii", spune Odysseas Panagopoulos, in varsta de 60 de ani, angajata in sectorul sanatatii publice. "Bancile sunt bogate si oamenii ar trebui sa plateasca pentru aceasta criza".

Greva de joi, organizata de sindicate care reprezinta jumatate din forta de munca a tarii, de cinci milioane de oameni, a anulat zborurile avioanelor, cursele navale, a inchis scolile, spitalele si serviciile publice de transport.

In mare parte, siturile arheologice si muzeele au fost inchise, iar greva a amanat publicarea datelor privind PIB-ul si rata somajului.

Televiziunile si radiourile nu au transmis stiri, intrucat ziaristii se aflau si ei in greva. Printre persoanele care au marsaluit pe strazile Atenei se aflau inclusiv angajati ai bancilor, pompieri, salariati ai fiscului si chiar politisti.