Pentru prima oara, un prelat de varf al Bisericii Catolice, arhiepiscopul Vienei, Christoph Schonborn, leaga scandalurile de pedofilie de celibatul sacerdotal. Si alte voci au denuntat acest aspect anterior - printre care teologul elvetian Hans Kung - dar niciodata un cardinal de acest rang - numele sau a fost pomenit pe lista potentialilor papi - nu a discutat public subiectul interdictiei casatoriei la preotii catolici, relateaza Le Figaro.

Declaratiile sale vin pe fondul extinderii scandalului pedofiliei in sanul Bisericii, atingand Germania, Olanda si Austria.

Arhiepiscopul a publicat o scrisoare in care trateaza criza pedofiliei, un newsletter, Themakirche, accesibil pe internet si destinat colaboratorilor din dioceza sa.

Cardinalul a identificat patru cauze care explica acest gen de comportament: "Atat problema formarii preotilor cat si urmarile revolutiei sexuale a generatiei 1968. Atat tema celibatului cat si tema dezvoltarii personale".

Doua cazuri de pedofilie au tinut in ultimele zile prima pagina a presei in Austria.

Staretul prestigioasei abatii Saint-Pierre de Salzburg a recunoscut ca a abuzat "o data" de un tanar austriac, in varsta, astazi, de 53 de ani. Acesta afirma ca a fost maltratat sexual de alti doi calugari in aceasta abatie benedictina. Cei doi, dintre care unul a decedat, au fost arestati si condamnati in 2005 pentru abuzuri sexuale asupra unui minor in Maroc.

Un alt scandal este legat de abuzuri sexuale asupra unui minor comise in anii '90 in internatul catolic de la Bregenz, in vestul Austriei.