UPDATE: Rada Superma a Ucrainei l-a confirmat pe Nikolai Azarov in functia de prim-ministru. Decizia a venit in aceeasi zi in care presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, le-a cerut alesilor sa valideze candidatura premierului desemnat de noua majoritate parlamentara. Tot in cursul zilei de joi, Viktor Ianukovici a anuntat formarea unei coalitii de guvernamant care inlocuieste executivul condus de rivala sa, Iulia Timosenko.

Partidul Regiunilor, formatiunea care il sprijina pe Victor Ianukovici, a format coalitia cu doua partide minoritare si a atras numerosi alti deputati pentru a forma o majoritate in parlament. "Anunt crearea Coalitiei pentru Stabilitate si Reforma", a declarat presedintele Radei Supreme, Vladimir Litvin, precizand ca aceasta coalitie are o majoritate de 235 de parlamentari in camera de 450 de alesi.

Pe langa Partidul Regiunilor, coalitia ii include pe comunisti si formatiunea condusa de Litvin. Potrivit Constitutiei din Ucraina, coalitia parlamentara nominalizeaza premierul si majoritatea cabinetelor de ministri, pe care le supun aprobarii presedintelui. Constituirea unei coalitii a fost principalul scop al lui Viktor Ianukovici, inca de la castigarea alegerilor din 7 februarie, in fata contracandidatului Iulia Timosenko.

Nikolai Azarov, noul sef al Guvernului, s-a nascut in Rusia si locuieste in Ucraina doar din 1984. In numeroase randuri, adversarii lui Ianukovici au ras de Azarov, care nu vorbeste bine limba ucraineana si care are o inclinatie pentru discutiile care nu respecta rigorile diplomatiei. A detinut functia de ministru de Finante si a condus campania electorala din acest an a lui Viktor Ianukovici, fiind vazut ca unul dintre cei mai apropiati aliati ai presedintelui.