Chiar si dupa demiterea guvernului Iulia Timosenko, echipa presedintelui Viktor Ianukovici, nu a pus mana pe intreaga putere din Ucraina. In schimb, ei au primit responsabilitatea pentru viitorul unei economii semidistruse, ceea ce a generat anumite tensiuni in echipa invingatoare, consolidand, totodata, pozitiile Iuliei Timosenko, numita marti liderul opozitiei unite de la Kiev, scrie Nezavisimaia gazeta.

Expertii afirma ca Ianukovici nu are reusit sa puna situatia din tara sub control si ca, probabil, nu va reusi fara alegeri parlamentare anticipate. Partidul regiunilor crede insa ca un astfel de scrutin nu va face decat sa destabilizeze situatia economica si de aceea incearca sa evite acest scenariu.

Spre disperarea regionalilor insa, eforturile lor de formare rapida a unei noi coalitii majoritare in Rada suprema au esuat deocamdata, ceea ce amana rezolvarea problemei privind numirea unui nou premier si formarea viitorului guvern. Regionalii se plang ca deputatii din tabara portocalie, gata sa-si puna reputatia in joc si sa treaca de partea invingatorilor, ridica pretentii exagerate. In special, ei revendica o serie de portofolii ministeriale si funcii inalte in departamente strategice, inclusiv functia de ministru de externe.

In acest context, voci ale partidului lui Ianukovici au evocat posibilitatea dizolvarii parlamentului.

Politologul Viktor Nebojenko este insa de parere ca nici una dintre fractiunile parlamentare nu este interesata de un asemenea scenariu – nici din considerente financiare, nici adminitrativ – organizatorice sau sociale. Analistul crede ca Partidul regiunilor s-a pus singur in impas din momentul in care a anuntat dizolvarea anterioarei coalitii si a destituit echipa premierului Timosenko. Iar aceasta din urma, scapand de periculoasa responsabilitate pentru situatia economica, a anuntat crearea unui front national democratic de opozitie.