Acceleratorul de particule LHC de la granita franco-elvetiana urmeaza a fi oprit timp de un de la sfarsitul lui 2011 pentru a fi remediate unele erori de constructie care impiedica experimentele sa se desfasoare in perfecta siguranta, a declarat pentru BBC News un director din cadrul proiectului. Pana atunci, acceleratorul va functiona, insa protonii vor fi ciocniti la jumatate din viteza la care se va ajunge dupa ce reparatiile vor fi facute.

LHC isi propune sa recreeze, pentru o fractiune de microsecunda, conditiile care au existat in Univers imediat dupa Big Bang, cand particulele elementare nu se asociasera pentru a forma atomii.

Expertii isi propun in special sa dovedeasca existenta particulei efemere denumita bosonul lui Higgs, care sta la originea notiunii de masa in fizica teoretica, precum si intelegerea compozitiei materiei neagre.

Totusi, experimentul in care s-au investit aproape patru miliarde euro nu a mers ceas, acceleratorul fiind oprit timp de 14 luni, pana la finalul lui 2009, pentru alte probleme tehnice. Acum el functioneaza si se produc coliziuni la viteze de pana la 7 TeV (tera electron-volt), insa scopul este sa se ajunga la viteze de 14 TeV.

Steve Myers, director in cadrul programului, a declarat ca LHC va fi oprit timp de un an de la finele lui 2011 pentru a se repara unele erori de constructie si pentru ca in final tunelul sa poata fi folosit in siguranta pentru experimente la viteza maxima dorita.

El a adaugat ca problemele nu au aparut la partea unde se utilizeaza cea mai multa tehnologie, ci la invelisul de cupru al superconductorilor din tunelul subteran de 27 km aflat la granita dintre Franta si Elvetia.