Zeci de caini si pisici scheauna speriati dupa garduri de sarma sau inghesuti in custi de fier. Imaginea nu e dintr-un magazin de animale insa, ci dintr-o piata de carne in Guangzhou, o metropola din sudul Chinei unde consumul de carne de pisica sau caine este o practica comuna, scrie CNN.

La restaurantul 'Han River Dog Meat' din centrul orasului, clientii pot alege dintr-o lista lunga de meniuri, precum supa de caine, friptura de caine, carne de caine cu tofu si alte asemenea. In bucataria restaurantului, bucatarul-sef transeaza carnea pentru tocanita de caine, una din cele mai populare mancaruri in zona, pe care clientii o prefera bine condimentata.

"Carnea de caine este benefica pentru sanatate si metabolism (...) Pe timpul verii, te ajuta la reglarea transpiratiei", explica Li, o gazda a restaurantului.

Insa aceste restaurante vor trebui sa-si gaseasca alte specialitati culinare, intrucat autoritatile chineze intentioneaza sa interzica prin lege consumul de carne de caine si de pisica. Masura face parte dintr-o politica mai larga de inasprire a legii privind protectia animalelor, iar cei care incalca regula risca pana la 15 zile de inchisoare si o amenda modica. Totodata, firmele care comercializeaza astfel de carne vor fi sanctionate cu amenzi de pana la 500.000 yuani (circa 73.500 de dolari).

Consumul de carne de caine este o veche traditie culinara atat in China, cat si in Coreea. Carnea de pisica este consumata in China, precum si in Vietnam si chiar in unele regiuni din America de Sud.

Propunerea legislativa are o larga sustinere publica, mai ales din partea celor care detin animale de companie. De cealalta parte, insa, comerciantii acestui tip de carne sunt nemultumiti si sustin ca "numai cainii cu stapan nu trebuie mancati, ceilalti, crescuti pentru hrana, pot fi consumati".

Cu toate acestea, potrivit Academiei chineze de stiinte sociale, pana la adoptarea unei astfel de legi, aflata deocamdata in stadiul de proiect, ar putea trece chiar si zece ani. Pana atunci, consumul de carne de pisica sau de caine ramane o traditie culinara ce persista inca in China.

Atentie, imaginile pot fi socante!