Daca negocierile cu Israelul nu ajung la niciun rezultat, palestinienii isi vor proclama unilateral statul, a anuntat consilierul politic al sefului Autoritatii Palestiniene, Nimer Hammad, intr-un interviu publicat marti de cotidianul qatarez Al-Arab, preluat de Ria Novosti.

"Daca in urmatoarele patru luni constatam ca administratia americana nu exercita nicio presiune asupra Israelului, vom parasi negocierile. In absenta progreselor, partea palestiniana va recurge la alte mijloace, care constau in proclamarea unilaterala a unui stat palestinian", a precizat el.

Hammad nu exclude ca, in cazul proclamarii unilaterale a statului, Autoritatea sa solicite recunoasterea acestuia de catre Consiliul de Securitate al ONU, deoarece, "in absenta garantiilor, acest proces va deveni complex si riscant".

Luni, reprezentantul special al Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, a anuntat ca Israelul si Autoritatea Palestiniana au acceptat negocieri indirecte, mediate de Statele Unite, si si-a exprimat speranta ca cele doua parti vor relansa in curand dialogul direct.

Negocierile palestiniano-israeliene au fost intrerupte din cauza operatiunii militare israeliene din Fasia Gaza. Guvernul condus de Benjamin Netanyahu s-a declarat gata sa reia dialogul fara conditii, dar palestinienii conditioneaza acest lucru de stoparea colonizarii evreiesti in Cisiordania.