Armata nord-coreeana a declarat luni ca este pregatita sa "pulverizeze" Statele Unite si Coreea de Sud, in contextul in care cele doua state au inceput exercitii militare despre care guvernul de la Phenian a afirmat ca reprezinta repetitii pentru un atac, informeaza AP.

Armata din Coreea de Nord a difuzat un comunicat in care afirma ca exercitiile militare la care participa circa 18.000 de soldati americani si un numar neprecizat de militari sud-coreeni creeaza o stare de tensiune si ca fortele sale sunt "complet pregatite" sa "pulverizeze" trupele aliate.

Guvernul de la Phenian a anuntat, de asemenea, ca si-a pus soldatii si rezervistii in stare de alerta maxima pentru "a distruge fara mila agresorii" daca acestia vor prejudicia, chiar si intr-o masura redusa, teritoriul nord-coreean.

AP precizeaza ca SUA si Coreea de Sud au inceput, luni, exercitii militare, denumite Key Resolve and Foal Eagle, care vor dura 11 zile. Cele doua armate vor sa repete felul in care armata americana reactioneaza in situatii de urgenta in Peninsula coreeana.

Exercitiile, care includ trageri cu munitie, antrenament pentru razboiul urban si atacuri aeriene, sunt pur defensive, sustin cele doua armate.

Coreea de Nord a afirmat insa ca exercitiile sunt o repetitie pentru atac si a cerut ca ele sa fie anulate. Duminica, Phenianul a anuntat ca isi va intari capacitatile nucleare si ca rupe dialogul cu SUA din cauza exercitiilor militare.

Armata sud-coreeana a afirmat ca monitorizeaza atent manevrele facute de Coreea de Nord, insa nu "a observat niciun semn de activitati suspecte".