Banci din Austria au fost folosite pentru spalarea a 2,7 miliarde de dolari de catre mafia italiana, intre 2005 si 2007. Informatia a fost publicata de saptamanalul austriac Profil, care citeaza procuratura de la Roma. Potrivit documentelor procuraturii, banii erau spalati prin intermediul a 14 conturi deschise la Raiffeisen Zentralbank, Bank Austria si la divizia austriaca a Anglo Irish Bank, transmite AFP.

Transferurile au fost realizate de provider-ul italian de internet Fastweb si de Telecom Italia Sparkle (TIS). Procuratura din Viena a lansat si ea o investigatie, in cazul sesizarilor de spalare de bani. Bancile au refuzat sa comenteze acuzatiile ce le-au fost aduse, dar au precizat ca acum coopereaza cu autoritatile.

Potrivit saptamanalului austriac, cele trei banci au raportat deja autoritatilor din Austria transferurile realizate de clientii lor italieni. In toamna lui 2007, procurorii din Viena, raspunzand unei solicitari a colegilor din Roma, au cerut deschiderea conturilor bancare; la acea vreme, insa, seful operatiunii de spalare a banilor stia deja ca acele conturi nu mai sunt sigure, se arata in document.

Informatiile obtinute de Profil arata ca Fastweb si TIS au folosit conturile austriece pentru a transfera banii mafiei catre o serie de companii de top.

Luna trecuta, procuratura din Roma a solicitat arestarea a 56 de persoane, printre care si a fondatorului Fastweb, Silvio Scaglia, intr-un dosar de spalare de bani si evaziune fiscala.