Misiunea condusa de NATO in Kosovo (KFOR) a suspendat temporar cooperarea cu Fortele de Securitate din Kosovo, dupa ce membri ai acestora au aparut in public purtand arme, a anuntat un oficial KFOR. "Comandantul KFOR a luat decizia sa suspende temporar actiunile in zona, monitorizarea si instruirea KSF", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al misiunii NATO, colonelul german Hans Peter Buch.

Vineri, mai multe unitati KSF s-au inarmat pentru a participa la o ceremonie de comemorare a celor 40 de luptatori de gherila din Armata de eliberare a Kosovo (KLA) care au murit in timpul razboiului din 1998-1999 impotriva Serbiei. La ceremonie au participat familiile celor ucisi.

In ianuarie 2009, forta de securitate instruita de NATO a luat locul Corpului de Protectie a Kosovo (KPC), care era format in mare parte din fosti luptatori KLA. Forta are rol de protectie civila si de interventie in situatii de urgenta, dar nu se intentioneaza sa fie transformata intr-o forta militara indepenta.

NATO are autoritate executiva asupra fortei, pana cand aceasta va ajunge la capacitatea operationala completa. Este de asteptat sa ajunga la dimensiunea operationala de 2.500 de membri si 800 de rezerve in urmatorii doi la patru ani.

Provincia Kosovo si-a declarat independenta de Serbia in februarie 2008. Independenta provinciei a fost recunoscuta de 65 de tari, inclusiv SUA, si de majoritatea statelor membre ale UE, cu exceptia a cinci tari, printre care si Romania. Serbia refuza sa recunoasca independenta si a adus aceasta disputa in fata Curtii Internationale de Justitie. Kosovo a devenit membru al Fondului Monetar International si al Bancii Mondiale.