Moscova si Kievul vor gasi in cel mai scurt timp o solutie la problema amplasarii Flotei rusesti in Crimeea, a anuntat vineri presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul sau Dmitri Medvedev, relateaza RIA Novosti. El a lasat astfel sa se inteleaga ca solutia va fi una pozitiva.

Prezenta Flotei rusesti in Marea Neagra "este o poveste veche, dar cele doua tari au reusit intotdeauna sa se puna de acord asupra acestui subiect. (…) Dupa parerea mea, si de aceasta data vom gasi o solutie care sa convina si Rusiei, si Ucrainei", a declarat presedintele ucrainean.

Flota ruseasca din Marea Neagra este amplasata la Sevastopol, in Crimeea, in baza unui acord bilateral semnat in 1997, pentru 20 de ani.

In ianuarie 2009, Iulia Timoshenko, premier al Ucrainei la acel moment, a lasat se inteleaga ca Flota rusa nu va putea ramane in regiune dupa expirarea acordului, in 2017.

Viktor Ianukovici a afirmat insa ca nu vede niciun pericol in prezenta flotei ruse in Crimeea.

Flota din Peninsula Crimeea - Reuters

  • Sevastopolul a fost ales ca baza a Flotei in secolul XVIII, sub imparateasa Ecaterina cea Mare.
  • In 1954, presedintele sovietic Nikita Hrusciov acorda Kievului jurisdictie asupra peninsulei, dar subiectul este in prezent unul sensibil intre cele doua tari, in conditiile in care Crimeea este dominata de etnici rusi.
  • Moscova plateste pentru facilitatile portuare o chirie de 93 milioane dolari pe an.