Premierul irakinan, Nuri al-Maliki, a lasat de inteles ca exista posibilitatea sa le ceara fortelor armate SUA sa ramana pe teritoriul tarii mai mult decat a fost initial planificat, in functie de situatiile de securitate care ar putea sa apara si de disponibilitatea militarilor.

Intr-un interviu acordat exclusiv pentru un corespondent CNN primul ministru irakian a fost intrebat daca va cere Statelor Unite sa amane retragerea trupelor. "Acest lucru depinde de eventualele situatii ce ar putea sa apara in cazul in care armata irakiana si politia nu ar face fata", a declarat acesta. "Totul depinde de circumstante si acordul dintre SUA si Irak", a mai declarat acesta.

Chiar daca premierul irakian nu a mai luat in considerare pana acum aceasta varianta, al-Maliki a declarat ca daca "situatia i-ar impune sa ia o decizie in acest sens" nu ar sta pe ganduri si ar cere trupelor americane sa ramana pe teritoriul tarii.

SUA isi va retrage trupele combatante din Irak pana la sfarsitul lui august, lasand in urma 50.000 de militari pana la sfarsitul in 2011 pentru a se asigura de stabilitatea politica a tarii.