The American Family Association, un grup religios conservator din Statele Unite, a solictat ca balena Tillikum (Tilly), care si-a omorat dresoarea la delfinariul SeaWorld Orlando, din Florida, sa fie omorata, transmite HuffingtonPost. Grupul vorbeste despre istoria violenta a balenei si critica SeaWorld ca nu "a tinut cont de povetele Bibliei" atunci cand a antrenat balena. AFA cere lapidarea mamiferului.

Potrivit asociatiei, Biblia afirma: "Daca un bou va impunge si va omori pe un barbat sau pe o femeie, boul sa fie ucis cu pietre, carnea sa nu i se manance, iar stapanul boului sa nu fie pedepsit" (Exodul 21:28).

Grupul religios afirma ca principalul vinovat este Chuck Thompson, cel insarcinat cu cresterea animalului, deoarece: "daca boul avea obicei mai inainte sa impunga, si stapanul fusese instiintat de lucrul acesta, si nu l-a inchis, boul sa fie ucis cu pietre, daca va ucide un barbat sau o femeie, si stapanul lui sa fie pedepsit cu moartea" (Exodul 21:29).

SeaWorld a anuntat ca nu intentioneaza sa omoare balena.

La 24 februarie, balena Tillikum, in varsta de 30 de ani si avand o greutate de peste 5,5 tone, a sarit din bazinul in care se afla, a prins-o pe dresoarea Dawn Brancheau, 40 de ani, si a ucis-o.

Dan Brown, directorul SeaWorld Orlando, a spus atunci ca Dawn Brancheau era unul dintre cei mai experimentati dresori.

Orca este acuzata de uciderea unuia dintre dresorii sai, in 1991, in timpul unui spectacol la Sealand of the Pacific in Victoria, Columbia Britanica.

Vanduta catre SeaWorld in 1992, Tilly a fost implicata intr-un al doilea incident, dupa ce autoritatile au descoperit corpul unui barbat dezbracat in bazinul balenei, in iulie 1999.

Autoritatile afirma ca barbatul a patruns fraudulos in parc si, cel mai probabil, a murit de hipotermie, apa avand o temperatura de 12,7 grade Celsius.

N.A.: Pentru traducerea citatelor din Biblie s-a folosit site-ul www.resursecrestine.ro.

Vezi mai jos relatarea postului CBS despre incidentul din 24 februarie.