Sute de manifestanti comunisti din Frontul Militant al Muncitorilor au intrat, joi, in sediul Ministerului de Finante de la Atena, pentru a protesta impotriva masurilor de austeritate anuntate de guvernul elen, informeaza AFP. Circa 300 de persoane au intrat in cladire si au cerut grecilor "sa se ridice" si sa respinga masurile draconice de austeritate anuntate de autoritati cu o zi inainte.

AFP transmite ca circa 300 de manifestanti au trecut de ghereta singurului agent de paza si au intrat in imobil. Ei au afisat ulterior un bannner in care le cereau grecilor "sa se ridice" si sa respinga masurile draconice de austeritate anuntate de autoritati.

Cativa dintre demonstranti i-au impiedicat pe angajatii ministerului sa intre in cladire.

Miercuri, guvernul de la Atena a anuntat lansarea unui set nou de masuri, prin care incearca sa-si stabilizeze sectorul financiar si sa castige sprijinul Uniunii Europene.

Guvernul condus de socialistul George Papandreou a aprobat reduceri bugetare suplimentare de 4,8 miliarde de euro, pentru a convinge Uniunea Europeana si investitorii ca poate controla cel mai mare deficit bugetar din regiune. Masurile includ majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA) la 21%, cresterea accizelor la tutun si alcool si reducerea cu 30% a primelor de vacanta acordate angajatilor din sectorul public.

Dupa sedinta guvernului de la Atena, premierul George Papandreou a declarat ca aceste masuri sunt "dificile", dar necesare pentru "supravietuirea tarii si a economiei".

George Papandreou a avertizat marti ca Grecia risca intrarea in faliment daca nu ia masuri radicale suplimentare pentru a pune in ordine finantele statului. Oficialul de la Atena a spus ca tara sa se afla intr-o "situatie de razboi".

Grecia are cel mai mare deficit public din zona euro, acesta fiind estimat la un nivel de 12,7% din PIB. Autoritatile de la Atena s-au angajat ca in acest an sa reduca deficitul cu patru puncte procentuale.