Coalitia Portocalie s-a destramat, miercuri, dupa ce aliatii s-au intors impotriva premierului Iulia Timosenko, facand astfel adoptarea motiunii de cenzura iminenta, scrie Kyiv Post.

Potrivit presedintelui Radei Supreme, Vladimir Litvin, coalitia Iuliei Timosenko nu a mai reusit sa obtina majoritatea in parlamentul ucrainean - "aceasta coalitie nu a reusit sa obtina voturi suficiente... Prin urmare, anunt incetarea activitatii coalitiei" a declarat Litvin.

Timosenko l-a criticat dur pe Litvin, care era si el unul dintre liderii fortelor coalitiei in Parlament. Premierul a spus ca acesta a "distrus in mod ilegal coalitia democrata" si a facut loc "dictaturii anti-ucrainiene" a lui Ianukovici.

Rada Suprema urmeaza sa voteze astazi motiunea de cenzura impotriva guvernului Timosenko. "De astazi avem o majoritate capabila sa creeze o coalitie in Parlament si sa aprobe motiunea de cenzura impotriva guvernului" a declarat un parlamentar din partidul lui Ianukovici.

Potrivit unui analist de la Kiev citat de Kyiv Post, "Dizolvarea colitiei face ca eliminarea lui Timosenko sa devina inevitabila. Fortele Portocalii au fost invinse pe toate fronturile".

Partidele politice ucrainene trebuie sa formeze o noua coalitie si, cel mai probabil, se vor grupa in jurul Partidului Regiunilor al lui Ianukovici. "Noua coalitie va combina Partidul Regiunilor, Ucraina Noastra si blocul lui Litvin", ultimele doua factiuni fiind desprinse din Coalitia Portocalie, a declarat Iuri Iakimenko, analist politic la un institut de cercetare din Kiev.