Potrivit ministrului de Externe israelian, Avigdor Lieberman, SUA ar trebui sa impuna Iranului sanctiuni similare celor impuse Cubei in urma cu 50 de ani, scrie Reuters. Astfel, Israelul insista ca SUA sa actioneze unilateral, lasand la o parte sanctiunile Consiliului de Securitate al ONU ca raspuns la activitatea nucleara iraniana.

"Suntem ingrijorati de ritmul evenimentelor din sfera internationala. Cred ca de acum incolo Israelul trebuie sa isi schimbe politica fata de Iran si cred ca ar trebui sa cerem SUA aplicarea modelului cubanez. Statele Unite ar putea sa faca singure tot ce este necesar pentru sistarea programului iranian. Modelul cubanez este foarte simplu si si-a dovedit deja eficienta" a declarat Lieberman.

Pana acum, atat SUA, cat si alte state dezvoltate au fost reticente cu privire la aplicarea unilaterala de sanctiuni. In acest context, saptamana trecuta, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca tarile ar trebui sa actioneze individual, fara a mai tine cont de Consiliul de Securitate, daca nu reusesc sa se puna de acord in cadrul acestui organism.

In 1962, administratia Kennedy a interzis importarea produselor cubaneze, dar si re-exportarea produselor americane din alte tari catre Cuba. Administratiile ulterioare au mentinut embargoul, cu mici modificari.