Cutremurul care s-a produs sambata dimineata in Chile, si care a provocat moartea a peste 700 de persoane, a deplasat axa Pamantului si a scurtat durata unei zile, sustine un om din stiinta din cadrul National Aeronautics and Space Administration (NASA), citat de Bloomberg.

Cutremurele pot duce la deplasarea a sute de km de stanca cu mai multi metri, modificand distributia greutatii pe Pamant. Acest lucru afecteaza rotatia Pamanului, a declarat geofizicianul Richard Gross, din cadrul Jet Propulsion Laboratory in Pasadena (California).

"Durata unei zile ar fi putut scadea cu 1,26 microsecunde", a afirmat Gross, precizand ca e posibil ca axa Pamantului "sa se fi deplasat cu circa opt centimetri".

Gross a declarat ca schimbarile pot fi intuite, desi este extrem de greu sa fie detectate fizic din cauza dimensiunii lor reduse.

La randul sau, profesorul Andreas Rietbrock, de la Univesitatea Liverpool, a spus ca unele dintre modificari sunt mai evidente decat altele, in timp ce cateva dintre insulele afectate de cutremurul de sambata au suferit transformari. De exemplu, Insula Santa Maria, aflata in largul coastelor chiliene, in dreptul localitatii Concepcion, s-ar fi inaltat cu doi metri din cauza seismului de sambata.

Potrivit informatiilor transmise de Bloomberg, cutremurul de 9,1 din 2004, care a provocat tsunamiul din Oceanul Indian, a scurtat ziua cu 6,8 microsecunde si a modificat axa Pamantului cu circa 6,67 cm.

Vezi mai jos ce spune profesorul Andreas Rietbrock pentru televiziunea Bloomberg.