Liderii Uniunii Europene l-au primit luni pe noul presedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, in prima vizita efectuata de acesta in strainatate, dupa castigarea alegerilor. Europenii spera astfel ca trecutul pro-rusesc al lui Ianukovici sa nu anuleze orientarea occidentala pe care Kievul a cunoscut-o in ultimii ani, informeaza AFP.

Viktor Ianukovici a ajuns luni dimineata la Bruxelles, unde va discuta cu presedintele UE, Herman Van Rompuy, seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cu presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. Potrivit analistilor, interesul aratat de liderii europeni fata de Ucraina se datoreaza in mare parte rolului pe care Kievul il joaca in problema gazelor. Mai exact, Ucraina este zona de tranzit pentru gazele naturale rusesti, care alimenteaza multe state europene.

Fostul presedinte de la Kiev, Viktor Iuscenko, a fost un sustinator al eforturilor de aderare a Ucrainei la NATO si Uniunea Europeana. Ianukovici a respins, insa, din start ideea de aderare la NATO. Inca din timpul campaniei electorale, Viktor Ianukovici a spus ca Ucraina nu va adera la NATO, ca punctul de vedere al ucrainenilor este sa nu adere la organizatii militare si aceasta dorinta trebuie respectata. Prorusul Ianukovici a promis in timpul campaniei si ca va incerca sa imbunatateasca relatiile dintre tara sa si Rusia, deteriorate in ultimii ani, cand in fruntea Ucrainei s-a aflat prooccidentalul Viktor Iuscenko.

In acest context, atitudinea lui Ianukovici fata de Uniunea Europeana este cu atat mai ambigua, cu cat liderul ucrainean a decis ca prima vizita in straintate sa fie la Bruxelles si nu in Rusia. O decizie care arata ca, pentru Ucraina si pentru presedintele sau, "Uniunea Europeana ramane un factor important", sustine secretarul francez de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche.

In urma cu o saptamana, un oficial al Uniunii Europene a declarat pentru Reuters ca Viktor Ianukovici vrea sa-si demonstreze astfel angajamentul fata de dezvoltarea relatiilor cu Europa.