Fostul sef militar bosniac, generalul Ratko Mladici, a fost in Serbia in urma cu trei ani, a declarat un procuror sarb, citat de AFP. Mladici este cel mai cautat criminal de razboi aflat pe lista Tribunalului ONU de la Haga.

"Suntem constienti de miscarile lui Ratko Mladici din urma cu trei ani si stim ca s-a aflat in Serbia in acea perioada", a spus Vladimir Vukcevici. Procurorul nu a precizat daca fostul comandant al sarbilor bosniaci se mai afla inca in Serbia.

Potrivit procurorului, Mladici a recurs ulterior la "o alta tactica" pentru a se ascunde de autoritati.

Vukevici conduce in prezent o echipa insarcinata cu prinderea lui Mladici si a altui fugar, Goran Hadzici, fost lider al sarbilor croati, acuzat de asasinarea a sute de oameni.

Martea trecuta, politia sarba a efectuat o perchezitie intr-o casa din Belgrad care ii apartine lui Mladici.

Fostul lider militar, in varsta de 67 de ani, este acuzat ca a ordonat asediul de 44 de luni impotriva capitalei Bosniei, Sarajevo, soldat cu moartea a peste 10.000 de persoane. El este acuzat si de masacrul de la Srebenica, unde 8.000 de barbati si copii musulmani au fost ucisi de fortele sarbe.

In 1995, Mladici a fost pus sub acuzare de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie. Arestarea lui reprezinta o conditie esentiala pentru progresul Serbiei in vederea aderarii la Uniunea Europeana.