Rusia are rezerve serioase in privinta scopului pentru care ar fi amplasat scutul american antiracheta in Europa, potrivit ministerului de Externe, citat de AFP.

"Avem in continuare intrebari serioase privind obiectivul real al sistemului antiracheta american", a declarat puratorul de cuvant al ministrului de Externe, Andrei Nesterenko, intr-o conferinta de presa. "Vom continua sa ne opunem tuturor actiunilor dubioase si unilaterale care pot avea un impact negativ asupra securitatii internationale", a adaugat el.

Comentariile lui Nesterenko reprezinta expresia cea mai puternica a ingrijorarii Rusiei, dupa ce Romania a anuntat ca poarta discutii cu Washingtonul in privinta amplasarii de interceptori pe teritoriul sau.

Nesterenko si-a exprimat si regretul ca "arhitectura fragila a securitatii europene devine ostaticul pretinselor amenintari cu rachete care sunt definite unilateral".

Nesterenko a reiterat si supararea Moscovei, care a aflat despre decizia Bucurestiului de a gazdui elemente ale scutului american antiracheta din presa, si nu direct.

Rusia s-a opus vehement primei variante a scutului american antiracheta in Europa, proiect elaborat de administratia Bush, considerand ca ameninta securitatea rusa.

Noul sistem prezentat de administratia lui Barack Obama in luna septembrie, dupa o reevaluare a amenintarii balistice iraniene, vizeaza contracararea rachetelor cu raza scurta si medie de actiune iar aceasta noua abordare a fost bine primita de Moscova initial.

In schimb, dupa anuntul ca Romania va gazdui elemente ale scutului american antiracheta, reactia Rusiei s-a nuantat.