Preluand joi functia de presedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a primit o tara in pragul falimentului, cu o controversata reforma a sistemului de administratie si cu un mediu de afaceri cu interese divergente. Toate acestea se adauga la vechea compozitie a puterii in frunte cu premierul Iulia Timosenko. Prima sarcina a lui Ianukovici a devenit reorganizarea puterii, programata pentru inceputul saptamanii urmatoare, scrie Nezavisimaia gazeta.

Plecarea lui Timosenko din fruntea executivului depinde de capacitatea parlamentului de a crea o noua coalitie de guvernamant, ceea ce ar permite numirea unui nou cabinet de ministri. Situatia este influentata, de asemenea, de atitudinea extrem de prudenta afisata de liderii UE fata de Ianukovici. Sunt chestiuni pe care Ianukovici va incerca sa le rezolve in aceste zile.

Joi, membri ai Partidului regiunilor au anuntat ca noul presedinte se va intalni cu delegatia UE, pentru a conveni detaliile unei vizite fulger la Bruxelles, duminica. Potrivit spuselor lor, Ianukovici va incerca sa-i convinga pe liderii europeni ca nu va renunta la reformele democratice si la programele de colaborare, menite sa consolideze pozitiile UE pe teritoriul Ucrainei.

Cu alte cuvinte, explica publicatia, linia de apropiere de Europa, mostenita de Ianukovici de la Iuscenko si Timosenko, ramane neschimbata. In acelasi timp, noul presedinte are un avantaj incontestabil fata de predecesorii lui: el si-a declarat intentia, disponibilitatea si capacitatea de a normaliza relatiile Ucrainei cu Rusia, ceea ce constituie o garantie a stabilitatii in Europa. Revenind la Kiev, Ianukovici se va ocupa de problema schimbarii guvernului.

In cele doua saptamani care au precedat ceremonia de investire, Partidul regiunilor nu a reusit sa ajunga la o intelegere privind formarea unei noi majoritati in Rada Suprema, una intr-atat de solida incapt sa fie in stare nu numai sa demita actualul executiv, dar sa numeasca un nou cabinet.

Serghei Tigipko, prezentat de analisti drept unul dintre principalii candidati la functia de premier, dar care nu a primit nici macar invitatia de a participa la ceremonia de investire, a declarat recent ca alegerile parlamentare anticipate nu vor putea fi evitate. „Dupa parerea mea, noul presedinte nu va putea lucra normal cu actuala componenta a Radei Supreme. Printre deputati sunt prea multi oameni pentru care interesele personale sau de partid sunt superioare celor ale statului, ale tarii, ale cetatenilor. Ei nu sunt pregatiti pentru reforme serioase. Pe de alta parte, peste doi ani vor avea loc alegeri legislative anticipate.

Reiese ca presedintele este numai la inceputul reformelor, a caror realizare va fi intarziata de inevitabilul populism al campaniei electorale. Iar pentru urmatorii cinci ani de stabilitate, seful tarii trebuie sa termine reformele in urmatoarele 12-18 luni. Expertii afirma ca Ianukovici trebuie sa preia de la Timosenko controlul asupra resurselor administrative. In caz contrar, ea va impune in Rada Suprema o noua fractiune.