China si-ar putea intari capacitatea sa nucleara ca raspuns la instalarea scutului american antiracheta, declara un expert militar rus, citat de Ria Novosti.

"In prezent, China dispune de un potential nuclear foarte limitat, dar contactele pe care le-am avut recent cu reprezentanti ai armatei chineze arata ca, daca Statele Unite amplaseaza un sistem global de aparare impotriva rachetelor, in special in Orientul Indepartat, China isi va dezvolta capacitatile ofensive", a afirmat generalul locotenent Ievgheni Bujinski, fost director adjunct al unui departament din cadrul Ministerului Apararii.

El nu a oferit detalii despre modul in care un potential sistem de aparare antiracheta ar putea fi contracarat cu arme nucleare sau modul in care acesta ar fi o amenintare pentru China.

Pana acum Washingtonul a fost preocupat de instalarea unui scut antiracheta in Europa Centrala cu scopul de a contracara potenetiale atacuri din partea Iranului.

In incercarea de a indeparta ingrijorarile Moscovei, presedintele Obama a abandonat, anul trecut, planurile privind amplasarea de rachete interceptoare in Polonia si a unui sistem de radar in Cehia.

La inceputul acestei luni, Romania si Bulgaria au afirmat ca poarta negocieri cu administratia Obama privind gazduirea pe teritoriile lor a unor elemente ale scutului american antiracheta, incepand din 2015.