Impunerea unor taxe pentru produsele junk food ar reprezenta o metoda mai eficienta in lupta impotriva obezitatii decat ieftinirea alimentelor sanatoase, pregum legumele si fructele. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea Buffalo din New York, publicat miercuri.

In cadrul cercetarii, 42 de mame au primit doar 22 de dolari pentru a face cumparaturile pentru o saptamana la un supermarket improvizat. Femeile aveau de ales intre 30 de alimente sanatoase si 30 de produse junk food si intre 4 bauturi sanatoase si 4 bauturi cu un continut ridicat de zahar, scrie AFP.

Femeile au mers la cumparaturi de 5 ori. Prima data, toate preturile erau identice cu cele dintr-un supermarket real. A doua si a treia oara, preturile la alimentele sanatoase, care contin o cantitate mai mare de nutrienti si mai putine calorii, erau mai scazute. A patra si a cincea oara preturile la produsele junk food erau mai ridicate.

In urma acestui experiment, cercetatorii au realizat ca in cazul cresterii preturilor la produsele junk food cumparaturile facute de femei aveau un aport total de calorii mai mic decat in cazul scaderii pretului la alimentele sanatoase. Chiar mai mult, scaderea preturilor la alimentele sanatoase le-a determinat pe femei sa cumpere produse care aveau un aport total de calorii mai mare. "Se pare ca femeile au luat banii economisiti datorita scaderii preturilor la fructe si legume si au cumparat mai multe produse nesanatoase, precum chipsuri si bauturi carbogazoase" au declarat autorii studiului publicat in Psychological Science.

In cadrul experimentului, taxarea produselor junk food cu 10% i-a determinat pe clienti sa cumpere alimente cu 14,4% mai putine produse junk food, cumparaturile saptamanale avand cu 6,5% mai putine calorii.