Disidentul cubanez Orlando Zapata Tamayo a murit, marti, dupa ce a facut timp de 80 de zile greva foamei, pentru a solicita conditii mai bune de detentie, transmite CNN. Potrivit unor disidenti cubanezi, Zapata declansase actiunea de protest pentru a cere ca familia lui sa-i poata aduce mancare in detentie. El refuzase, de asemenea, sa imbrace uniforma de puscarias.

"Starea lui s-a inrautatit martea trecuta si a fost adus la Havana", a afirmat Laura Pollan, unul dintre liderii organizatiei Ladies of White, un grup format din sotiile si rudele prizonierilor politici. "Din pacate, el a murit in jur de ora 16", a spus Pollan, adaugand: "pentru noi, situatia este ingrozitoare. Nu am crezut ca guvernul va lasa un prizonier politic sa moara, insa ne-am inselat".

Zapata, care avea 42 de ani, a facut greva foamei, solicitand sa fie pus intr-o celula separata fata de infractorii de drept comun. El a refuzat, de asemenea, sa imbrace uniforma de puscarias si a solicitat ca familia sa sa primeasca dreptul de a-i aduce mancare la inchisoare.

CNN precizeaza ca, in momentul in care starea sa s-a inrautatit, Zapata a fost transportat de la o inchisoare din provincia Holguin intr-un centru de detentie din Havana. El a fost mutat ulterior intr-un spital din capitala cubaneza.

Zapata a fost arestat in 2003, in timpul unei ample ofensive impotriva dizidentilor. Potrivit unui raport al organizatiei Amnesty International, el a fost intemnitat, printre altele, si pentru tulburarea linistii publice.