Hillary Clinton, secretarul de stat american, a sustinut luni seara un discurs despre noul concept strategic al NATO. Scutul antiracheta va face Europa un continent mai sigur, a spus Clinton, o siguranta care poate fi extinsa si pentru Rusia, daca decide sa coopereze. "Invitam Rusia sa se alature NATO in dezvoltarea unui scut antiracheta care sa protejeze toti europenii, inclusiv Rusia", a mai spus seful diplomatiei americane, subliniind din nou ca NATO nu e o amenintare la adresa securitatii Rusiei si indemnand la o cooperare mai stransa.

Discursul secretarului de stat american, Hillary Clinton, a avut loc cu ocazia unui seminar la Washington pe tema noului concept strategic al NATO. Clinton a subliniat ca vede in articolul 5 "esenta promisiunilor NATO", vede o necesitate a reinnoirii angajamentelor Aliantei in baza articolului 5, dar ca el trebuie analizat si din perspectiva noilor amenintari, precum amenintarile la securitatea energetica sau atacurile informatice. NATO trebuie sa se extinda pentru a se dezvolta si evolua, a mai spus secretarul de stat american. Hillary Clinton a vorbit despre scutul antiracheta, despre relatia NATO-Rusia si despre extindere.

Iata principalele idei ale discursului sau:

  • Noi tehnologii, noi adversari si noi ideologii ne ameninta securitatea. (...) Dar cred ca principiile care au stat la baza misiunii NATO - apararea popoarelor noastre, intarirea relatiilor transatlantice si integrarea europeana - sunt inca valabile. Pe masura ce inaintam in redefinirea noului concept strategic trebuie sa ne amintim ca scopurile initiale ale Aliantei ne tin uniti si astazi.
  • Noul concept strategic trebuie sa consolideze castigurile obtinute si sa reflecte noua natura a amenintarilor cu care ne confruntam astazi. Unele dintre ele au inceput sa apara in 1999 cand a fost ultima data revizuit conceptul strategic. Am avut atunci dilema daca Alianta trebuie sa se inscrie in operatiuni in afara spatiului ei, a membrilor ei. Astazi, nave ale NATO combat pirateria in Cornul Africii, misiunile de training ale NATO in Irak au instruit mai mult de 14.000 de irakieni. Am cazut de acord sa combatem amenintarile cu rachete din Orientul Mijlociu. Si in ultimele doua luni si jumatate, aliatii au raspuns apelului presedintelui Obama de sustinere a misiunii ISAF din Afghanistan si isi vor spori contributiile cu aproape 10.000 de militari. Intr-o lume interconectata nu ne putem apara ramanand in granitele geografice ale Aliantei. Realitatea a redefinit aria in care operam.
  • Multe amenintari cu care ne confruntam nu tin cont de granite. Fie ca este vorba de piraterie, de amenintarea terorista sau de perspectiva proliferarii, trebuie sa fim pregatiti sa facem fata acestora, indiferent de unde provin ele. Putine pericole sunt astazi doar militare sau pur conventionale. Iar in unele cazuri, precum atacuri informatice, originea lor e neclara. Asa ca ele necesita o abordare comprehensiva.
  • Credem ca scutul antiracheta va face Europa un continent mai sigur. Aceasta siguranta se poate extinde si asupra Rusiei, daca Rusia decide sa coopereze cu noi. Este o oportunitate extraordinara pentru a lucra impreuna la construirea unei securitati comune.
  • In secolul XXI, spiritul conceptului apararii colective trebuie sa includa si amenintarile netraditionale. Credem ca noul concept strategic al NATO trebuie sa aiba un raspuns si acestor amenintari. Securitatea energetica este o prioritate presanta. Tarile vulnerabile la inreruperea furnizarii de energie se confrunta nu numai cu consecinte economice, ci si cu riscuri strategice. Salut infiintarea recenta a Consiliului Energetic SUA-UE si suntem hotarati sa sustinem Europa in eforturile sale de diversificare a surselor de energie.
  • Trebuie sa evaluam rolul NATO in descurajarea si raspunsul la atacuri teroriste si proliferarea nucleara. (...) Statele Unite au raspuns la amenintari (...) prin dezvoltarea unui sistem de aparare antiracheta care sa ne protejeze teritoriul, populatia si fortele de pe intreg teritoriul Aliantei. Credem ca NATO trebuie sa isi dezvolte propria arhitectura antiracheta ca sa apere natiunile Europei. Si noua abordare a administratiei Obama privind scutul antiracheta - gradual adaptiva - va fi contributia noastra la aceasta noua arhitectura. Nu trebuie doar NATO sa raspunda acestor noi amenintari. Trebuie sa facem Rusia partener in eforturile noastre de a preveni proliferarea nucleara si apararea antiracheta. Invitam Rusia sa se alature NATO in dezvoltarea unui sistem defensiv antiracheta care sa ii protejeze pe toti cetatenii Europei si ai Rusiei.

Relatia cu Rusia

  • Daca Rusia se confrunta cu amenintari la adresa securitatii sale, NATO nu este una dintre ele. Vrem o relatie de cooperare NATO-Rusia care sa produca rezultate concrete si sa apropie Rusia si NATO.
  • Guvernul rus a prezentat propunerile sale pentru un nou Tratat de Securitate Europeana si un nou tratat NATO-Rusia. Credem ca unele propuneri ale Rusiei contin idei constructive si salutam oportunitatea de a discuta serios cu Rusia pe aceste teme importante. Dar, asa cum am spus in discursul de la Paris, SUA nu vede nevoia unor noi tratate si credem ca discutiile despre securitatea europeana trebuie sa aiba loc in cadrul organizatiilor existente, OSCE si Consiliul NATO-Rusia.
  • Avem divergente de opinie cu Rusia pe diferite chestiuni. Si intentionam sa folosim Consiliul NATO-Rusia ca un forum pentru discutii deschise despre zonele in care nu suntem de acord. Vom folosi acest format pentru a face presiuni asupra Rusiei de a-si respecta angajamentele in Georgia si sa ne reiteram angajamentul privind integritatea teritoriala si suveranitatea tuturor statelor. Vom folosi acest format pentru a discuta ideile inaintate in noua doctrina militara a Rusiei, potrivit carora extinderea NATO si actiunile sale globale constituie un pericol militar la adresa Rusiei. (...)
  • Securitatea europeana va avea de castigat daca NATO si Rusia sunt mai deschise in ceea ce priveste armamentul, facilitatile militare si exercitiile pe care le face. NATO si Rusia ar trebui sa aiba un schimb de informatii regulat privind doctrina si exercitiile militare planificate, precum si masurile specifice care sa permita urmarirea exercitiilor militare si sa permita vizite la instalatii militare noi sau imbunatatite. 
  • Suntem nerabdatori sa lucram impreuna cu aliatii si Rusia si partenerii nostri asupra Tratatului Fortelor Conventionale din Europa in lunile urmatoare.
  • Provocarea noastra in relatia cu Rusia este construirea unei relatii in care principiile asupra carora ambele parti au cazut de acord pe hartie sa fie respectate in practica.

Extinderea NATO

  • Pornesc de la premisa ca nicio alta tara nu trebuie sa aiba drept de veto asupra unei tari suverane in decizia privind la ce organizatii sa adere. NATO are un set de criterii care trebuie indeplinite. Nu orice tara care ridica mana si spune ca vrea sa fie membru al NATO va fi admis repde sau doar admis, dar asta ar trebui sa fie un proces intre tara care aplica si NATO si nu trebuie influentat negativ de nicio alta tara.
  • Recunosc ca exista o mare preocupare exprimata adesea de prietenii nostri rusi si cred ca una dintre insarcinarile noastre in anii urmatori este sa convingem Rusia ca extinderea NATO nu este o amenintare pentru Rusia, nu pentru Rusia secolului XXI, nu pentru Rusia care are o serie de nevoi presante si ingrijorari, unele dintre ele fiind amenintari din alte parti, dar in mod cert nu dinspre NATO.