Presedintele Mahmoud Ahmadinejad a amenintat marti ca Iranul "va taia mainile" oricui va incerca sa atace Republica islamica, potrivit Reuters. Declaratia vine in aceeasi zi in care autoritatile de la Teheran au anuntat arestarea lui Abdolmalek Rigi, liderului rebelilor suniti Jundallah (Soldatii lui Dumnezei), acuzat ca ar fi agent strain si autor al mai multor atentate sangeroase.

"Nicio putere nu poate face rau Iranului ... Poporul iranian va reteza mainile oricarui atacator, din orice parte a lumii", a spus Ahmadinejad, intr-un discurs televizat.

Statele Unite si aliatii sai incearca sa obtina sprijin pentru intensificarea sanctiunilor internationale asupra Iranului, in conditiile acutizarii crizei nucleare.

Declaratia lui Ahmadinejad vine in conditiile in care Iranul a condamnat in mod repetat prezenta militara americana in statele din regiune, iar Washingtonul si Israelul nu au respins o actiune militara impotriva Teheranului.

Cel mai cautat rebel al Iranului

Abdolmalek Rigi, cel mai cautat fugar in Iran, a fost capturat de fortele iraniene intr-o actiune sub acoperire, potrivit putinelor informatii facute publice pana in prezent.

Un oficial a declarat ca liderul Jundallah, despre care se crede ca are in jur de 30 de ani, a fost prins in afara Iranului si a fost ulterior adus in tara.

Un alt oficial afirma insa ca Rigi a fost retinut la bordul unui avion de pasageri care zbura, via Pakistan, spre o tara araba.

Televiziunea iraniana de stat Press TV sustine, citand un raport al serviciilor de informatii, ca Abdolmalek Rigi a vizitat o baza americana cu 24 de ore inainte de a fi arestat.

Rebelul ar fi calatorit in mai multe state europene si s-ar fi intalnit cu un comandant militar al NATO, in aprilie 2008, mai adauga sursa citata.

Iranul, care il vaneaza pe Rigi de mai multi ani, l-a acuzat pe rebel ca are legaturi cu serviciile secrete din Pakistan, Marea Britanie si Statele Unite.

Rigi este acuzat de organizarea mai multor atentate teroriste in Sistan-Balucistan, provincia rebela care se invecineaza cu Afghanistanul si Pakistanul si care este o ruta majora pentru traficul de droguri.

Aici traieste o populatie semnificativa de suniti, provincia fiind gazda insurgentei impotriva guvernului shiit al republicii islamice.

In octombrie 2009, Jundallah a revendicat atentatul sinucigas din orasul provincial Pisheen, in care si-au pierdut viata 42 de persoane, inclusiv cativa comandanti ai Garzii Revolutionare si mai multi lideri tribali.

Acesta a fost unul dintre cele mai sangeroase atacuri impotriva Garzii Revolutionare, forta de elita care apara revolutia islamica de amenintari interne si externe.

Fratele lui Rigi, Abdolhamid, este detinut de mai mult timp de Iran si a fost condamnat la moarte. Abdolhamid a declarat anchetatorilor ca grupul Jundallah primea ordine legate de atentate teroriste de la Statele Unite.

"Statele Unite au creat si sustinut Jundallah, iar noi primeam ordine de acolo", a spus fratele liderului rebelilor, in August 2009, cand a fost prezentat ziaristilor de autoritatile iraniene.