Medicamentul Avandia, folosit pentru tratarea diabetului, disponibil si in Romania, este asociat cu zeci de mii de cazuri de atacuri de cord, conform unui raport al unei comisii din cadrul Senatului american. In raportul publicat sambata se mai arata ca producatorul farmaceutic GlaxoSmithKline a stiut de ce riscuri presupune medicamentul in cauza si s-a straduit mai multi ani sa tina informatiile ascunse de public, informeaza CNN.

Raportul de 334 de pagini realizat de catre Comisia financiara din cadrul Senatului SUA critica si organismul de reglementare in domeniul alimentar si cel farmaceutic, FDA (Food and Drug Administration), pentru ca a trecut cu vederea peste foarte multe probleme semnalate de catre inspectorii sai cuprivire la medicamentul in cauza.

"Americanii au dreptul sa stie ca se supun unor riscuri foarte mari daca iau Avandia, iar GlaxoSmithKline avea responsabilitatea sa informeze publicul. Pacientii au incredere in companiile farmaceutice cu viata si sanatatea lor, iar GlaxoSmithKline a abuzat de aceasta incredere", a declarat senatorul Max Baucus.

Compania GlaxoSmithKline a respins orice acuzatie cum ca medicamentul nu ar fi sigur.

"Nu suntem de acord cu ce s-a concluzionat in acel raport. FDA a analizat problema si au considerat ca medicamentul poate fi lasat pe piata", a declarat Nancy Pekarek, purtatorul de cuvant al companiei farmaceutice.

Pekarek a precizat ca sapte teste clinice au demonstrat ca medicamentul nu poate fi legat de infarcturi, iar informatiile prezentate in raport nu arata o legatura statistic insemnata intre Avandia si atacuri de cord.

Comisia din Senatul american si-a propus sa traga un semnal de alarma cu privire la unele medicamente, printre care si Avandia, care "pun in pericol viata pacientilor din cauza ca FDA a devenit mult prea blanda cu marile companii farmaceutice, iar marii jucatori de pe piata medicamentelor au interese financiare foarte mari sa acopere riscurile prezentate de unele tratamente", se arata scris in raport.

Raportul a fost realizat pe parcursul ultimilor doi ani de catre un corp de investigatori care a trecut prin peste 250.000 de pagini de informatii puse la dispozitie de catre GlaxoSmithKline, FDA si diverse institute de cercetare.