Pasapoartele cetatenilor britanici folosite de 'echipa mortii' care l-a asasinat pe liderul Hamas in Dubai, in luna ianuarie, au fost copiate in secret pe aeroportul din Tel Aviv, anunta The Telegraph, care citeaza surse diplomatice.

Sursele citate sustin ca israelienii au anuntat Foreign Office ca operatiunea a avut loc in momentul in care cetatenii britanici, care traiesc in prezent in Israel, au fost supusi procedurilor specifice de control pe aeroportul din Tel Aviv, pasapoartele fiindu-le sustrase pentru scurt timp.

Seriile de pe pasapoarte au fost folosite ulterior pentru crearea unor documente noi, care au fost folosite de echipa de asasini.

In aceasta operatiune au mai fost folosite identitati ale unor cetateni francezi, germani si irlandezi.

Suspectii au folosit pasapoarte cu propriile poze, dar numele si seriile apartineau unor persoane nevinovate.

Toate cele sase pasapoarte britanice nu erau biometrice, astfel incat nu contineau cipuri de identificare. In cazul pasapoartelor biometrice, frauda era mult mai greu de realizat, afirma expertii citati de cotidianul britanic.

Aceste informatii vor creste presiunea asupra Israelului, in conditiile in care tot mai multe voci acuza implicarea serviciului secret Mossad in uciderea liderului Hamas, desi nu este exclusa nici implicarea altor organizatii.

Mahmoud al-Mabhouh era unul dintre fondatorii aripii armate a Hamasului si era cautat de Israel pentru rolul pe care l-a jucat in rapirea si uciderea, in 1989, a doi soldati evrei.

El a fost ucis in camera sa de hotel din Dubai. In complot au fost implicati cel putin 11 asasini, printre care si o femeie, care s-au dat drept turisti.