Talibanii afgani au respins duminica ultima oferta de pace a presedintelui Hamid Karzai, in ciuda presiunii la care sunt supusi de ofensiva lansata de NATO si a capturarii numarului doi in ierarhia insurgentilor, relateaza Reuters.

Karzai si-a reinnoit oferta de pace sambata, cand a cerut talibanilor sa accepte propunerea de pace a puterii de la Kabul.

La conferinta dedicata Afghanistanului, organizata la Londra in ianuarie, marile puteri au sustinut planul lui Karzai, care a propus deschiderea negocierilor cu talibanii care renunta la lupta.

Dar talibanii au respins in mod repetat propunerea de pace a lui Karzai, cerand in primul rand plecarea trupelor straine din Afghanistan. Si totusi, o serie de "discutii despre discutii" au avut loc, noteaza Reuters.

"Karzai este o papusa si nu poate reprezenta o natiune sau un guvern", a afirmat purtatorul de cuvant al talibanilor, Qari Mohammad Yousuf.

"Este prins in mlastina coruptiei si este inconjurat de lorzi ai razboiului care se imbogatesc".

Presiunea asupra talibanilor se amplifica

Trei lideri talibani au fost capturati in aceasta luna in Pakistan, inclusiv numarul doi in ierarhie, comandantul militar Abdul Ghani Baradar.

NATO continua in acest timp cea mai ampla ofensiva lansata in Afghanistan de la inceperea razboiului, care isi propune sa elimine talibanii din fortareata pe care o controleaza in cea mai violenta provincie a tarii.

Dar talibanii prefera sa lupte pana la moarte cu trupele internationale, intr-o confruntare care pune la incercare strategia presedintelui Barack Obama de a suplimenta cu 30.000 de soldati fortele din Afghanistan, inainte de planificata retragere a trupelor, care ar trebui sa inceapa in 2011.

"In Marjah, o rezistenta ferma a fost raportata in anumite zone. Comandamentul regional Sud crede ca faza de curatare progreseaza bine si va dura cel putin 30 de zile", afirma ISAF.

NATO spune ca a pierdut 12 oameni de la lansarea ofensivei, in urma cu opt zile. De partea cealalta, Qari Mohammad Yousuf sustine ca in randul talibanilor s-au inregistrat 14 victime.