Cele doua partide din coalitia de centru-stanga aflata la putere in Olanda nu au reusit sa ajunga la un acord asupra datei privind retragerea trupelor prezente in Afganistan. In acest context, premierul olandez Jan Peter Balkenende a anuntat sambata dimineata caderea guvernului de coalitie pe care il conduce de trei ani, informeaza France 24.

Anuntul premierului vine dupa 15 ore de negocieri intre cele doua partide de guvernamant, discutii care s-au incheiat in noaptea de vineri spre sambata. NATO, care a intensificat eforturile in lupta impotriva talibanilor afgani, a cerut Olandei "sa examineze posibilitatea si oportunitatea unei prezente prelungite in Afganistan" pentru cei 2.000 de militari din baza aflata in provincia Uruzgan. 21 de soldati olandezi au fost ucisi in Afganistan, din 2001 si pana in prezent.

Crestin-democratii (CDA), principala forta de coalitie, au propus mentinerea unui efectiv militar redus pana in august 2011, respectiv prelungirea cu un an a prezentei soldatilor olandezi in Afganistan. Propunerea s-a lovit, insa, de refuzul categoric al vicepremierului Wouter Bos, al carui partid sustine ca misiunea in sanul Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (Isaf) trebuie sa ia sfarsit anul acesta, asa cum era prevazut.